Bemiddeling bij echtscheiding

Wanneer je als koppel besluit om te scheiden moeten jullie wettelijk gezien afspraken maken over jullie eigendommen en financiën (vermogensrechtelijke overeenkomst) en ook over de kinderen (familierechtelijke overeenkomst). Door deze afspraken vast te leggen met behulp van een bemiddelaar, kan de echtscheiding via een onderlinge toestemming (EOT) worden afgerond.

Als je uit elkaar gaat na een wettelijke of feitelijke samenwoning, bestaat er geen wettelijke verplichting om deze afspraken te maken. Desondanks is het ook dan aangeraden om een familierechtelijke overeenkomst op te stellen. In deze overeenkomst kunnen zaken zoals de verblijfsregeling van de kinderen en de kosten gedetailleerd worden geregeld. Dit helpt om duidelijkheid te scheppen en eventuele toekomstige geschillen te voorkomen.

Via bemiddeling kiezen jullie voor dialoog om tot een akkoord te komen dat zowel financieel als emotioneel gunstig is voor iedereen die erbij betrokken is. Als bemiddelaar zorg ik ervoor dat alle onderwerpen die in de overeenkomst moeten worden opgenomen, worden besproken. Er is ruimte voor jullie emoties en belangen tijdens deze gesprekken. Zodra jullie overeenstemming hebben bereikt over alle punten, stel ik de overeenkomst op. Deze overeenkomst kan ter goedkeuring aan de familierechtbank worden voorgelegd. De rechter bevestigt dan jullie overeenkomst in een vonnis, zonder dat jullie daar zelf voor naar de rechtbank hoeven te gaan.

Tijdens de bemiddelingsgesprekken komen de volgende zaken aan bod:

  • ik geef jullie informatie over de regelingen die moeten worden getroffen, zoals praktische en financiële afspraken, en ik besteed ook aandacht aan de regelingen met betrekking tot jullie kinderen.
  • ik begeleid de gesprekken tussen jullie, waardoor jullie op een rustige manier weloverwogen beslissingen kunnen nemen.
  • als jullie situatie ingewikkeld is, kan ik samenwerken met deskundigen zoals juristen, fiscalisten, notarissen, enzovoort.
  • ik help jullie emotioneel bij de overgang van partners naar collega-ouders.
  • ik stel een overeenkomst op die duidelijk is voor jullie en juridisch correct is, waarin onder andere de volgende punten worden opgenomen:
    • verdeling van geld en persoonlijke eigendommen
    • verdeling en afrekeningen van eigendommen
    • ouderschapsplan met regelingen voor verblijf, kosten, fiscale aspecten, afspraken over ouderschap, evaluatiemomenten, enzovoort.