Wanneer je als grootouder geen contact meer hebt met je kleinkind

24-04-2024

Uit cijfers blijkt dat 5 à 6% van de echtscheidingen resulteren in een vorm van ouderverstoting. Op het congres van Uw Bemiddelaars deze week werden er werden er interessante inzichten gedeeld over hoe hiermee wordt omgegaan door familierechters en bemiddelaars.

Maar naast ouders zijn er ook heel veel grootouders die hun kleinkinderen moeten missen na een echtscheiding of relatiebreuk. Vaak kiezen de kleinkinderen hier niet bewust voor maar ligt er een loyaliteitsconflict aan de basis: partij trekken voor de verstoten ouder en de grootouders wordt door de andere ouder gezien als verraad en om de vrede te bewaren, zwijgt het kind. Dit brengt veel pijn en verdriet met zich mee, zowel bij de kleinkinderen als bij de grootouders. Kinderen missen de lekkere frietjes die hun oma als de beste kan bakken en de andere extra verwennerijen die enkel bij de grootouders zijn toegelaten. Grootouders zien hun kleinkinderen niet opgroeien en missen de belangrijke momenten zoals de communie, verjaardagsfeestjes en het van school gaan halen en oppassen, …

Welke rechten hebben grootouders? Volgens het Burgerlijk Wetboek (Art. 375 bis) hebben grootouders recht op persoonlijk contact met hun kleinkinderen. Ook meldt het Burgerlijk Wetboek dat grootouders een bijzondere affectieve band hebben met hun kleinkinderen. Het is dus in het belang van de kleinkinderen dat ze contact hebben met hun grootouders. Zij kunnen dit recht afdwingen via de familierechtbank als zij geen contact meer hebben met hun kleinkinderen.

Als bemiddelaar hecht ik veel belang aan het welzijn van de kinderen bij een scheiding of relatiebreuk. Bij de omgang tussen ouders en kinderen, maar ook met de grootouders, wordt daarom uitgebreid stilgestaan tijdens de bespreking van de verblijfsregeling. Als er spanningen ontstaan rond het contact met de grootouders kan ik dit helpen ontzenuwen en jullie begeleiden naar een werkbare oplossing. Het starten van een gerechtelijke procedure zou namelijk altijd de laatste optie moeten zijn.