Het belang van kinderen bij het opmaken van een EOT
Met de nieuwe wet van 27 maart 2024 (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 29/3/2024) worden ouders die een echtscheidingsovereenkomst (EOT) opstellen, verplicht om aan te geven hoe zij rekening hebben gehouden met de belangen van hun minderjarige kinderen. Deze wet heeft tot doel om de belangen van kinderen centraal te stellen bij echtscheidingsregelingen.
Als bemiddelaar juich ik deze wetgeving toe. Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd hoe cruciaal het is om het belang van de kinderen voorop te stellen wanneer hun ouders besluiten uit elkaar te gaan. Een scheiding brengt voor kinderen veel onzekerheid met zich mee, ongeacht hun leeftijd. Zullen ze op hun vertrouwde plek kunnen blijven wonen? Kunnen ze blijven deelnemen aan hun hobby's? En wat met het wekelijkse bezoek aan hun grootouders? Door kinderen te betrekken bij bepaalde beslissingen die hun ouders nemen, krijgen ze de kans om mee te denken over hun nieuwe leven. Uiteraard behouden de ouders de eindverantwoordelijkheid, maar het betrekken van kinderen bij bijvoorbeeld de keuze van de wisseldag en hoe deze verloopt kan geruststellend werken en een verschil maken voor hen. De mate waarin en de wijze waarop kinderen worden betrokken, hangt af van hun leeftijd.
Als bemiddelaar verstrek ik bij het opstellen van de ouderschapsovereenkomst alle nodige informatie over verschillende verblijfsregelingen, afgestemd op de leeftijd van de kinderen, en breng ik alle relevante aspecten onder jullie aandacht. Daarnaast bespreek ik met de ouders hoe jullie de kinderen willen betrekken bij het opstellen van een passende verblijfsregeling. Bij jonge kinderen zal het vooral aan jullie zelf zijn om te bekijken wat hun behoeften zijn en op basis daarvan een beslissing te nemen. Met oudere kinderen kunnen we in gesprek gaan. Willen jullie zelf het gesprek aangaan? Dan kan ik dit met jullie voorbereiden door te bespreken welke grenzen jullie stellen aan de inspraak van de kinderen en hoe het gesprek het beste kan verlopen, rekening houdend met hun belang en leeftijd. Vanaf 12 jaar is het ook mogelijk dat de kinderen zelf met mij in gesprek gaan, waarbij we ook dit gesprek samen voorbereiden.
Kortom, door samen tot goede en gedragen afspraken te komen, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met alle belangen, kunnen we duurzame en werkbare oplossingen vinden waar iedereen zich in kan vinden.